joi, 28 aprilie 2011

Mancare, bautura si ...tutun

In Maroc, mincarea a fost in general buna, cam putine feluri, dar buna si nu am avut probleme cu stomacul, dupa cum spuneau alti calatori...

La ei dupa ce te asezi la masa iti aduc painea, ca o lipie, intotdeauna proaspatata, apoi masline picante si negre normale...


 Chiar si la cafea cu coniac...


Apoi vine salata...tocata cubulete, cu rosii, castaveti, ceapa, ulei de masline, etc...si uneori si orez...




Supa nu prea am intilnit, dar era foarte buna, supa crema de legume, una chiar cu cascaval ras...


Cel mai intilnit fel de mincare este "tajine", care poate fi cu carne de pui, de vita, de oaie si fara...Tajine este si numele vasului in care se pregateste, fiind de fapt o farfurie groasa de ceramica care se acopera cu un capac in forma de palnie si se lasa la foc mic pina e gata...
Cea mai buna "tajine" am mincat in Chefchaouen, de vita cu prune uscate, o delicatesa...





La tajine se prepara si ......, adica tot tajine, dar cu ou deasupra...un fel de tochitura de-a noastra...


Dupa tajine erau bruschette-le, adica frigarui...ca ale noastre...bineinteles fara porc in meniu, religia musulmana nu le permite...


In Essaouira am mincat si produsele marii...



In meniul nostru au mai fost: pui la rotisor, care se servea si cu organele interne pregatite intr-o supa...



 Si aici cred ca au exagerat cu sosurile...(pentru pui)

Spaghete cu creveti:



 Tagliatele cu pui si ciuperci:


O chestie interesanta am intilnit intr-o benzinarie...niste grataragii ca vindeau produsele la kilogram sau la jumate...bineinteles ca am luat si noi un kg...de carne de vita tocata cu ierburi la gratar...
Mai buna decit micii nostrii, sau mai sanatoasa...nu stiu...

Si cel mai bine am mincat la Peter, un olandez casatorit cu o negresa si cu menajera marocana adevarata...


Cu desertul nu prea ne-am omorit...aveam inclus uneori in meniu salata de fructe, tot timpul proaspete si bune, mai ales portocalele erau f aromate si dulci...Poza cu crema de zahar ars cu trei arome...


Dar sa trecem la lucruri mai serioase...in Maroc alcolul este interzis de Coran, dar tolerat de catre autoritati, mai ales pentru straini, cu toate ca ni s-a spus sa nu umblam cu alcool pe strada pentru putem avea probleme, in plus era scump si greu de procurat...Doar anumite restaurante aveau voie sa vinda, altele te lasau sa vi cu ele de la magazin, iar in Medina, orasul vechi, era complet interzis.
Chiar la supermarket am fost bagati intr-o alta camera unde ne-au impachetat niste beri intr-o sacosa neagra...Oricum noi ne-am descurcat destul de bine...

Bere...


 Coniac...


 Aici vinul trebuia turnat in carafa sa nu ne vada careva ce bem...


Ceaiul dulce de menta era prezent peste tot si ne-am facut un obicei de a bea in fiecare zi...


Racoritoarele se numeau limonade...daca cereai o limonada te intreba...de care? Coca, Fanta, Sprite?...



Cafeaua tare si aromata se servea de obicei cu lapte...



 Si tigarile nu erau de gasit asa usor...si la pret ca ale noastre...


 Si narghileaua...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu